Kolostrum to bardzo odżywczy składnik, który w ostatnich latach podbił rynek suplementów. Choć podlega on różnym klasyfikacjom, to i tak najważniejszym czynnikiem jest jego pochodzenie. Co więcej, poza uzyskiwaniem jej od różnych ssaków, siara produkowana jest także przez kobiety. Czym różni się siara bydlęca od colostrum owcy, klaczy czy kozy?
Kolostrum — ogólna charakterystyka
Colostrum, znane także jako siara lub młodzież, jest naturalną wydzieliną ssaków, która powstaje w ostatnim okresie ciąży, niedaleki czas przed porodem oraz w pierwszych dniach po urodzeniu. Płyn produkowany jest w gruczołach mlekowych monet, a także samic koni, krów, kóz, czy owiec.
Ten wyjątkowy pokarm to tak naprawdę pierwsze pożywienie, jakie otrzymuje nowo narodzone potomstwo. Wraz z upływem czasu siara zmienia się w mleko, które ma nieco odmienny skład, w związku z czym, ma ono inny wpływ na organizm.
Najważniejszym zadaniem młodzieżą jest stymulowanie przewodu pokarmu noworodka oraz regulowanie jego niedojrzałego układu odpornościowego w celu ochrony przed infekcjami.
Swoje prozdrowotne właściwości kolostrum zawdzięcza obecności w składzie wielu aktywnych biologicznie substancji, takich jak białka serwatkowe oraz kazeinowe, enzymy, hormony, poliamidy, kwasy nukleinowe, pochodne aminokwasów, czynniki wzrostu, regulatory odporności, związki bakteriostatyczne i wiele innych.
Rodzaje colostrum — który z nich jest najlepszy?
Siara to termin znany każdej mamie, która karmi dziecko. Żółtawy, gęstwy płyn to pierwszy pokarm, który dostarcza swojemu dziecku.
Jak już zostało wcześnie wspomniane, siara występuje także u innych ssaków i pełni taką samą funkcję co u ludzi. Jest więc wyjątkowo bogate w wiele najróżniejszych prozdrowotnych substancji.
Współczesna technologia umożliwia pozyskiwać kolostrum od zwierząt oraz produkowanie z niego naturalnych suplementów diety. Można zaliczyć do nich:
- colostrum kozie,
- colostrum klaczy,
- colostrum owcze,
- siara bydlęca, a więc krowia.
Warto wiedzieć, iż kolostrum owcze, kozie, krowie, jak i te pochodzące od klaczy, to produkty homologiczne.
Oznacza to, iż podobieństwo białek obecnych w ich składzie jest bardzo wysokie, co warunkuje takie same właściwości. Najbardziej podobne do bioaktywnych czynników ludzkiej siary, są te, które znajduje się w colostrum bydlęcym.
Warto wspomnieć, iż siara jest wykorzystywana zarówno w suplementach diety, jak i w kosmetyce. Można więc sięgnąć po serum, tonik, krem czy pomadkę z colostrum.