Przygotowanie smacznej potrawy zawsze będzie wymagać nie tylko podstawowych produktów spożywczych, ale również przypraw. Kluczową rolę w wielu daniach odgrywać będzie ocet, a chodzi przecież o wszystkie kuchnie świata. Jest stosowany w kuchni włoskiej lub i chińskiej, czy też francuskiej.
Ocet ważny w kuchniach wielu krajów?
To, co przede wszystkim możemy zapewnić dzięki przyprawom ziołowym, ale także temu, że w odpowiednim momencie będzie dodany ocet, to bardziej wyrazisty smak. Cała sztuka kulinarna polega na tym, aby we właściwym momencie podczas przyrządzania potrawy dodać tę lub inną potrawę albo na przykład ocet balsamiczny lub ocet winny. Trudno sobie na przykład wyobrazić przygotowanie jakiegoś dania w kuchni włoskiej, jeżeli odczyt nie będzie wykorzystany przy przygotowywaniu sosu albo marynaty. Stosuje się go także jako polewę do sałatek warzywnych i owocowych.
Niemniej ważny będzie także ocet winny wykorzystywany w kuchni francuskiej. Nawet krótka rozmowa z szefem kuchni lub zwykłym smakoszem od razu uzmysłowi nam, że tego typu ocet stosuje się na przykład jako jeden z ważniejszych składników marynaty do steków. Przeglądając zresztą, chociażby w internecie najróżniejsze przepisy, od razu natkniemy się na wiele receptur, w których stosuje się właśnie ocet.
Czy ocet winny ma także właściwości zdrowotne?
Wykorzystywanie octu gwarantuje jednak nie tylko i wyłącznie walory smakowe. W kontekście zalet zmysłowych jest to produkt bardzo ważny, ale zwróćmy także uwagę na to, że pozytywne właściwości zdrowotne octu odkryto już w czasach antycznych. Przecież ocet wykorzystywano w starożytności do konserwowania mięs, ale był także wykorzystywany do gaszenia pragnienia. Pełni także rolę antybiotyku no i naturalnie środka dezynfekcyjnego. Przede wszystkim należy zauważyć, że ocet winny, który uzyskuje się z winogron, ale także z wina, jest źródłem witamin i składników mineralnych. Poza tym ma bardzo małą zawartość kalorii i nie ma tłuszczu. Dlatego też jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich tych osób, które się odchudzają. Dodawany do sosów sałatkowych będzie podkręcać metabolizm i dodatkowo hamuje apetyt. Poza tym charakteryzuje się także działaniem bakteriobójczym.
Czy ocet winny można stosować bez ograniczeń?
Tak jak w przypadku innych produktów spożywczych, trzeba czasami zwrócić uwagę na ich racjonalne stosowanie. W przypadku octu należy zachować umiar. Jeżeli z nim przesadzimy, to wtedy błony śluzowe układu pokarmowego mogą być podrażnione. To z kolei może prowadzić do zgagi albo refluksu, czy też nadkwasoty. Najlepiej zasięgnąć wcześniej porady dietetyka.